piątek, 15 listopad 2019 19:51

OŚWIADCZENIE PSM-G DLA PAP

Gdynia, 14.11.2019r.

Polska Agencja Prasowa S.A.
ul. Bracka 6/8

OŚWIADCZENIE

W imieniu POLSKIEGO STOWARZYSZENIA MORSKIEGO-GOSPODARCZEGO IM. E. KWIATKOWSKIEGO oświadczamy, że jako Stowarzyszenie podtrzymujemy nasze stanowisko wyrażone w Liście Otwartym z dnia 02.10.2019r do Ministra Mariana Banasia, a także z pełną determinacją przeciwstawiamy się manipulacjom mainstrainowych mediów w sprawie prezentacji sylwetki Henryka Stachowkiego, który przepisał kamienicę Ministrowi Banasiowi. Prawdziwy obraz działalności Henryka Stachowskiego przedstawia red. Dorota Kania w art. pt.: „Prawdziwa historia AK-owca od Banasia. Demaskujemy kłamstwa dziennikarzy” w Gazecie Polskiej Nr 46 z 13 listopada 2019.

Pani redaktor trafnie ujmuje fakty, cytuję „Henryk Stachowski – człowiek, który przepisał kamienicę w Krakowie Marianowi Banasiowi – był żołnierzem Armii Krajowej i działał w oddziale dywersji podległym Okręgowi Kedywu w Krakowie. Brał udział w akcjach dywersyjnych AK; oskarżony m.in. o próbę ucieczki z więzienia był represjonowany, torturowany, a w latach 80. działał w Solidarności – wynika z akt Instytutu Pamięci Narodowej.

Z wyrazami szacunku,

Prezes Honorowy PSM-G